Geen verzendkosten boven €60 voor NL én BE *
€5 afhaalkorting - locatie Benthuizen
Professioneel advies over de producten
De online winkel voor jouw hond!
93% van 100
9.3 / 10
Bekijk alle 251 reviews
Zoeken
Klantenservice
+31 6 216 39 024

Vlooien – Wormen – Teken

Vlooien – Wormen – Teken

Denkend aan die kleine, vervelende, krioelende beestjes… daar krijg je de KRIEBELS van! Maar het is wel een heel interessant en nuttig onderwerp, dus dan nemen we de kriebels maar voor lief.

In deze blog lees je over de meest voorkomende parasieten bij honden en katten; vlooien, teken & wormen. Je leest hoe je je hond of kat kunt beschermen en hoe je ze het beste kunt bestrijden.

vlooien bij katten

 

Vlooien

Deze vervelende parasieten veroorzaken, als ze bijten, jeuk en huidproblemen bij je hond of kat. Ze zijn zo vervelend dat ze ook ziekteverwekkers kunnen overbrengen zoals lintwormen op honden en katten. Ook kunnen vlooien kattenkrabziekte overbrengen.

Bescherm en behandel je hond of kat
Je hond of kat kan je behandelen en beschermen tegen vlooien met uitwendige middelen, zoals de druppels van Bolfo Gold, Seresto of een middel dat ook direct teken aanpakt: Advantix.

Tegenwoordig zijn er ook goede tabletten op de markt, zoals de Frontpro kauwtabletten. Door het toedienen van inwedige bestrijdingsmiddelen, hoef je je geen zorgen te maken of het product goed over de huid verspreid, of dat het er met het wassen of zwemmen vanaf gaat. 

Behandel de omgeving
Vlooien zijn lastig te bestrijden omdat de vrouwtjes 600 eitjes kunnen leggen en deze kunnen overal neergelegd worden. De meeste eitjes zullen op de favoriete ligplekken van je huisdier te vinden zijn, maar ook zullen ze in allerlei kieren en naden terecht komen. Eitjes kunnen aan je sokken of schoenen blijven zitten, waardoor ze door het hele huis verspreiden. Het is daarom heel belangrijk om de omgeving te behandelen met bijvoorbeeld Bolfo Mand en Tapijtspray.  Vergeet ook je auto niet te behandelen! 

Zorg voor regelmatig ontwormen
Als je hond of kat last heeft van bijtende vlooien dan is de kans groot dat je hond of kat door de jeuk zichzelf gaan bijten en daarmee vlooien binnen krijgen. Vlooien brengen lintwormen over en daarom is het belangrijk om regelmatig te ontwormen. Een goed product om van deze inwendige parasieten af te komen is  bijvoorbeeld Mansonil All Worm.

 

Wormen

De meest voorkomende wormen zijn rondwormen (onder te verdelen in spoelwormen, haakwormen en zweepwormen) en lintwormen. Het is voor een hond helaas heel makkelijk om wormen te krijgen. 

Een pup kan via de baarmoeder wormen krijgen of besmet worden via moedermelk. Voor pups zijn er speciale ontwormmidelen, zoals Drontal pup
Honden kunnen wormen krijgen door contact met besmette uitwerpselen, door het eten van bijvoorbeeld een muis slak of vogel. Ook via rauw vlees kan wormbesmetting plaatsvinden. 

En zoals hierboven al gezegd; de lintwormen worden door vlooien overgedragen.

Bij gezonde dieren is het lastig om te zien of ze besmet zijn met wormen, maar ze kunnen wel degelijk besmet zijn en het dus overdragen aan andere honden.

Bij zwakkere dieren of bij erge besmetting kan je de wormen in braaksel of in de ontlasting zien. Ook kunnen ze vermageren, bloedarmoede hebben, doffe vacht krijgen en veel hoesten.

Het is lastig om wormbesmetting te voorkomen, daarom is het raadzaam om je hond regelmatig te ontwormen. Drontal is een effectief, breedspectrum ontwormingsmiddel dat rondwormen en lintwormen doodt. Het is in verschillende varianten beschikbaar.


Wil je weten hoe vaak jouw hond ontwormd moet worden? Raadpleeg voor het volledige wormen schema voor honden deze site: www.esccap.eu/nl/richtlijnen

 

Teken

Teken zijn het hele jaar door actief in Nederland en het meest actief zijn ze in de periode van maart tot oktober. Teken voeden zich met het bloed van je hond of kat en kunnen vervelende ziektes overbrengen.

Om je hond of kat te beschermen tegen teken is het belangrijk om een uitwendig bestrijdingsmiddel te gebruiken, zodat de teek niet de kans krijg om te gaan bijten en bloed te drinken. Een bijtende teek kan ziektes overbrengen en dat wil je voorkomen.

teken bij honden

Goede producten om je hond of kat te beschermen zijn o.a. de Seresto banden en de pipetten van Advantix.

Heeft je hond of kat onverhoopt toch een teek, zorg dan dat je hem helemaal verwijderd met kop en poten en al. Dit kan met je vingers of met behulp van een tekenpen of tekentang. Gebruik geen alcohol, jodium of andere middelen, omdat je niet wilt dat de teek gif uitspuugt in het bloed van je huisdier.

Op internet staan vele instructie filmpjes hoe je een teek eruit kunt halen.

 

Ps. Laat je niet verleiden door erg goedkope bestrijdingsmiddelen aan te schaffen bij discountwinkels. Deze bestrijdingsmiddelen hebben vaak niet de juiste (hoeveelheid) stoffen om je hond of kat voldoende te beschermen en te behandelen.