Geen verzendkosten boven €60 voor NL én BE *
€5 afhaalkorting - locatie Benthuizen
Professioneel advies over de producten
De online winkel voor jouw hond!
93% van 100
9.3 / 10
Bekijk alle 251 reviews
Zoeken
Klantenservice
+31 6 216 39 024

Met deze handige tips kun jij het beste voor de vacht van je hond zorgen

Met deze handige tips kun jij het beste voor de vacht van je hond zorgen

Heb jij je ooit afgevraagd waarom sommige honden een zachte, fluweelachtige vacht hebben, terwijl anderen juist een ruige, stoere look rocken? In deze blog duiken wij diep in de wondere wereld van hondenvachten en ontdekken wij de geheimen achter al die prachtige pluizenbollen. Of je nu de trotse eigenaar bent van een flinke pluizenfabriek of een gestroomlijnde, kortharige viervoeter, wij hebben alle tips en trucs die je nodig hebt om de vacht van je hond gezond en stralend te houden. Dus maak je klaar om je hond en zijn vacht extra te verwennen!

Welke soorten vacht bestaan er bij de hond?
Net zoals er veel verschillende hondensoorten zijn, hebben honden ook allerlei verschillende soorten vacht. Het is goed om naar het type vacht van je hond te kijken, aangezien je daaruit op kunt maken hoe je het beste voor de gezondheid en netheid van de vacht kunt zorgen. Hieronder vind je een handige lijst terug met de soorten vacht die je trouwe viervoeter kan hebben:

- Stokhaar

- Korthaar of gladhaar

- Ruwhaar of draadhaar

- Langhaar

- Halflang haar

- Lang stokhaar

- Kroeshaar of krulhaar

- Vilthaar

- Haarloos of naakt

De vilthaar, haarloze en/of naakthond zie je niet zo vaak in Nederland. Honden met korthaar of gladhaar hebben het lekker makkelijk: even wassen, drogen en klaar is Kees! Droogshampoo kan bij deze honden ook een uitkomst zijn. Borstelen? Nee, dat is niet nodig voor de korthaar of gladhaar. Bij de overige vachtsoorten is borstelen en kammen wél belangrijk. De slickerborstel is hierbij een echte allemansvriend en geschikt voor deze vachtsoorten. De Toobster flexibele dubbelzijdige borstel werkt fijn voor normale vachten. Voor de dikkere vachten wil je graag een stevigere borstel en dan is onze nieuwste Toobster borstel de perfecte match voor je!

Op welke manier kun jij je hond het beste wassen, drogen en borstelen?
Is het tijd voor wat verwennerij voor je harige vriend? Dan is het natuurlijk handig om een paar tips door te lezen, die je helpen om je hond te wassen, drogen en borstelen, terwijl je de vacht gezond houdt:

Stap 1: Gebruik lauwwarm water en speciale hondenshampoo. Zorg voor een grondige maar zachte reiniging van kop tot staart. Spoel de vacht goed uit om alle zeepresten te verwijderen.

Stap 2: Dep je hond voorzichtig droog met een zachte handdoek. Het is altijd aan te raden om je hond een leuke hondenbadjas aan te trekken. De badjassen speciaal voor honden nemen echt heel veel vocht op. Je kunt beter geen föhn gebruiken om je hond te drogen. Wanneer je te lang met warme lucht werkt, is dat schadelijk voor de vacht en huid van je huisdier. Kies liever voor een goede waterblazer, dat is fijner werken en ook nog eens beter voor je hond!

Stap 3: Kies de juiste borstel voor de vacht van je hond. Borstelen doe je vooral om klitten te voorkomen en te verwijderen. Ga je te vaak borstelen dan bestaat de kans dat je ook de goede haren eruit borstelt en dan creëer je een continue rui-periode. Iets wat je natuurlijk liever uit de weg gaat. Eén keer in de week grondig borstelen én nalopen met de kam is genoeg om je hond er beeldig en verzorgd bij te laten lopen. De kam is nodig om na het borstelen te controleren of de klitten er daadwerkelijk uit zijn. Een goede kam is daarnaast erg handig voor het koppie, de oren en staart.

Wat kun je thuis doen om de vacht van je trouwe viervoeter gezond en schoon te houden?
Een stralende, gezonde vacht is de sleutel tot geluk voor je pluizige maatje. Gelukkig zijn er een paar supermakkelijke trucjes die je thuis kunt uitvoeren om je hond er tiptop uit te laten zien. Zeg maar 'hallo' tegen de borstel-sessies, want die helpen je om klitten te voorkomen, dode haren te verwijderen én die glanzende vacht tevoorschijn te toveren door de natuurlijke oliën te stimuleren. Wassen? Jazeker! Maar niet te vaak. Pas de frequentie aan op het vachttype en de levensstijl van je viervoeter. Na zo'n lekker badje is het belangrijk om de vacht goed af te spoelen en je hond voorzichtig te drogen met een zachte handdoek.

En vergeet niet, een gezonde vacht begint van binnenuit! Houd altijd een oogje op de algehele gezondheid van je hond, want de juiste voeding en genoeg water zijn de geheime ingrediënten voor die mooie vacht.

Wanneer is het een goed idee om je hond naar de trimsalon te brengen?
Soms heeft de vacht van je hond wat extra liefde nodig en dan is het tijd voor een bezoekje aan de trimsalon. Is je hond gezegend met een dikke ondervacht die wat uitdunning kan gebruiken? Of misschien heeft hij last van klitten, een vervilte vacht of is het tijd voor een professionele knip- of scheerbeurt? Dan is de trimsalon dé place to be! Viervoeters met huidproblemen kunnen ook enorm profiteren van een verwenmomentje bij de trimmer. En weet je wat? Het is sowieso een goed plan om je hond af en toe naar de trimsalon te brengen voor een totale opfrisbeurt. Laat die oren, vacht en nagels maar eens goed nakijken en verzorgen. Zo blijft je hond happy en gezond!

Ben je benieuwd naar handige videotips over vachtverzorging? Dan kun je op de website van de AnimalCribs trimsalon terecht. Hier staan duidelijke filmpjes op, zodat je de vacht van je pluizenbol tussen de trimbeurten door, thuis zo goed mogelijk kunt verzorgen.