Geen verzendkosten boven €60 voor NL én BE *
€5 afhaalkorting - locatie Benthuizen
Professioneel advies over de producten
De online winkel voor jouw hond!
93% van 100
9.3 / 10
Bekijk alle 253 reviews
Zoeken
Klantenservice
+31 6 233 810 82

December stress bij honden

December stress bij honden

Nog slechts 6 weken tot aan kerst en de week daarna knallen wij met z’n allen weer het jaar uit! Een vaak leuke, gezellige, drukke periode, maar… voor honden (en andere huisdieren) niet altijd de fijnste tijd van het jaar.

Honden kunnen gevoelig zijn voor verandering en drukte. Ineens wordt het huis in kerstsfeer gebracht, staat de kerstboom op de plek van de hondenmand en komen er vaker mensen over de vloer. Dit zijn allemaal veranderingen wat voor stress bij honden kan zorgen.

De dagen worden kouder, natter en vaak lawaaieriger. Vuurwerk wordt al snel door honden opgemerkt, zowel met de oren als met de neus. Sommige harde knallen zijn door honden zelfs via trillingen in de lucht te voelen.

Wat kan je doen om je hond op een fijne manier door de laatste weken tot aan het nieuwe jaar te begeleiden?
Het voornaamste is om zelf rustig te blijven. Kijk goed naar je hond en probeer signalen van stress op te vangen (bijv. onrustig bewegen, tongelen of hijgen). Bied je hond een veilige plek aan, steun je hond, máár overdrijf niet. Als je zelf rustig blijft en het normaal vindt, dan voelt jouw hond dat aan.
Word je zelf ook onrustig van deze dagen en van vuurwerk of heb je drukke kinderen in huis rondlopen? Dan heeft dat uitwerking op je hond.

Zorg voor een veilige plek en creëer meerdere plekken in huis zodat je hond zelf kan kiezen. Is je hond nog niet aan een bench gewend? Begin dan niet nu aan benchtraining. Dat levert juist stress op.

Hoe help je jouw hond de decembermaand door?

Hersentraining door bijvoorbeeld voerspelletjes zorgen voor mentale rust bij je hond. Het geeft afleiding en voldoening. Pas daarnaast je wandelingen aan, zowel qua locatie, tijdstip als tijdsduur. Zoek zoveel mogelijk rustige plekken op. Zorg tijdens het wandelen ook voor een goed passend tuig of halsband. Wanneer dit te los zit, kan het zijn dat je hond er door de stress uit ontsnapt. Doe een penning om het tuig of halsband. Mocht je hond ontsnappen, dan ben je als baasje dankzij de penning snel te bereiken. Chippen is verplicht, maar een chip uitlezen kan alleen met een speciale chiplezer.

Hulpmiddelen/kalmerende middelen die je hond kunnen helpen

Start vanaf 1 december met het toedienen van kalmerende middelen, maar doe dit alleen als je hond last heeft van stress! Pas de dosering aan totdat je merkt dat het werkt. Een te lage dosering heeft geen zin. Een goed product hiervoor is Puur Tranquil. Begin vlak voor de jaarwisseling pas met kalmerende middelen bij acute stresssituaties, hier kun je bijvoorbeeld Puur Nervo voor gebruiken. Andere hulpmiddelen die ingezet kunnen worden zijn; thundershirt, verdamper, etherische olie doekjes en halsbanden. Er bestaat helaas geen wondermiddel tegen vuurwerkangst. Het beste resultaat krijg je door een combinatie van natuurlijke middelen en individuele training in te zetten. Het is per hond verschillend wat het beste werkt. Dus kijk vooral wat bij jou en je hond past.