Help mijn hond verhaart

Je weet dat als je een hond in huis neemt, je ook losse haren zult vinden. Maar dat er soms hele plukken liggen en je je hond niet meer normaal kunt aaien zonder zelf onder de haren te komen? Om gek van te worden!

Hoe kan dat toch?!

Normaliter (als er geen sprake is van een medische oorzaak) zodra de haar zijn maximale lengte heeft behaald en de nieuwe haar begint te groeien. De nieuwe haar duwt als het ware de “oude” haar naar buiten waardoor het los laat. En omdat niet alle haren dezelfde leeftijd hebben, vallen de haren er niet allemaal in dezelfde week uit.


Honden die niet verharen?

Om te beginnen; élke hond verliest het hele jaar door haren. Bij krulvachten, zoals van een Poedel en Bichon frisé, blijven de losse haren in de vacht hangen. Bij de ruwharige vachten, zoals van een Cairn terriër en een Norfolk terriër, wordt de “verhaarcyclus” door het trimmen gemanipuleerd.

Golden retriever

Welke honden verharen niet veel?

Nou, daar is het antwoord nog niet zo eenvoudig op. Want zijn het alleen de losse hondenharen die je liever niet hebt? Of heb je liever ook niet dat er troep in de vacht blijft zitten en het huis in wordt genomen? Of heb je liever een niet al te intensieve vachtverzorging?

Even wat uitleg over verschillende type vachten en enkele voor- en nadelen;

Bearded Collie

Nu je weet dat een haar zal uitvallen nadat het de maximale lengte heeft bereikt, kan je het beste voor een langharige hond gaan zoals een Bearded Collie of Briard. Het duurt een hele lange tijd voordat een haar uitvalt. 

Deze rassen hebben echter wel veel vachtverzorging nodig én nemen makkelijk takjes en andere rotzooi in hun vacht mee naar binnen.

Honden met krulvachten zoals de Portugese waterhond en Kerry blue terriër bezorgen de minste losse haren. Deze blijven namelijk in de vacht hangen. Zorg er dan wel voor dat je de losse haren op tijd verwijdert op de juiste manier, want als je het laat zitten zullen er klitten en uiteindelijk viltplekken ontstaan. Eenmaal een vervilte hond kan je niet meer pijnvrij van het vilt ontdoen, behalve door de vacht er af te laten scheren door een professionele trimmer.

De ruwharige rassen zoals de Airedale terriër en Ierse wolfshond worden vaak “een handje geholpen” met de verhaar periode. De verhaarcyclus wordt bij deze rassen vaak gemanipuleerd door het trimmen; de hond wordt gemiddeld 2 à 4 keer per jaar getrimd waarbij de langste haren eruit worden geplukt. De langste haren zitten nagenoeg los, waardoor je ze eruit kan plukken. Door in 1 trimbehandeling (een deel van) de vacht te plukken, creëer je een bepaalde verhaarcyclus.
Door de hond 2 à 4 keer peer jaar te laten trimmen, zal je thuis nagenoeg geen last hebben van losse haren.

Er zijn natuurlijk ook rassen met een korte of middellange vacht en veel onderwol, zoals de Berner Sennen en Oud Duitse Herdershond.  Die verliezen met regelmaat zowel hun dekvacht als onderwol. Grote kans op veel losse haren in huis dus. 

Denk je er goed aan te doen om een kortharige hond te nemen zoals een Weimaraner of een Labrador, dan kom je van de koude kermis thuis! Hoe korter de haren, hoe eerder ze uitvallen..
Je hebt dus meer last van losse haren, maar ze zijn wel een stuk korter en daardoor zal het wat minder opvallen..
Kortharige honden vergen in verhouding weinig vachtonderhoud en ze nemen weinig troep mee in hun vacht. Ook zijn ze na een zwempartij eerder droog.

Mijn hond lijkt bepaalde periodes veel meer te verharen, hoe kan dat?

Zonlicht heeft een grote invloed op de groei van de haren. Daarom heb je vaak in het voorjaar én in het najaar dat je hond ineens meer gaat verharen dan anders. Zodra de zonuren per dag meer worden, stimuleert dat de haargroei. De haren die in een “winterslaap” waren, beginnen in het voorjaar uit te vallen. De nieuwe haren die in het voorjaar beginnen te groeien, vallen in het najaar weer massaal uit.

Wat te doen als mijn hond zo verhaart?

Dat is dus erg afhankelijk van het type vacht.
De langharige honden verliezen niet snel hun haren, maar hebben er wel baat bij om de vacht schoon en klitvrij te houden. Door een regelmatige borstelbeurt neem je ook de losse haren en het losse onderwol mee.

Bij de krulvachten blijven de losse haren dus in de vacht zitten en moet er zeer regelmatig worden geborsteld om de klitten te voorkomen en verwijderen. De vacht groeit hard en een volledige trimbehandeling elke 6 – 8 weken is aan te raden. 

De ruwharige honden kan je het beste elke 3 of 6 maanden laten plukken. Dit kan je zelf (leren) of door een professionele trimmer laten doen.

HuskyVoor veel honden met een korte / middellange vacht en veel onderwol (Husky’s en Leonbergers) is de beste methode om de hond goed te wassen met een speciale hondenshampoo en vervolgens een goede conditioner te gebruiken. Na het wassen kan je de hond eerst een hondenbadjas aantrekken, zodat er alvast veel nattigheid in de badjas kan trekken. Vervolgens gebruik je de waterblazer en blaas je met een flinke hoeveelheid lucht het water en de losse haren uit de vacht. Onderwol wordt op deze manier eenvoudig en op een “vachtvriendelijke” manier ontdaan.

Laat je dit doen in een trimsalon, dan scheelt het je een hele hoop haren in huis :-)


LabradorEen veel gemaakte fout bij rassen met kort en middellang haar 
(Labradors, Golden retrievers) is dat er té veel wordt geborsteld. Met borstelen haal je onbedoeld ook de groeiende haren eruit, waardoor je ervoor zorgt dat de hond nog meer gaat verharen. Een borstel en kam gebruik je voor het klitvrij maken van de vacht. Heeft je hond geen klitten, dan is borstelen niet nodig. 

In de rui periode is het lekker om je hond te laten wassen en drogen (met waterblazer) in de trimsalon.

Een bezoek aan een professionele trimsalon is altijd aan te bevelen, maar het stoppen van verharen is onmogelijk.
Als je hond heel erg verhaart.. dan pak je gewoon wat vaker de stofzuiger :-)


Wil je helemaal geen last van losse haren hebben.. Tja, dan kan je het beste voor de pluche variant kiezen.

 knuffel hond

 Note:

  1. In dit artikel benoem ik een aantal hondenrassen. Populaire rassen zoals Labradoodles en Boomers worden niet genoemd. Reden hiervoor is dat dit kruisingen zijn van diverse andere erkende rassen en daardoor andere vachttypes kunnen hebben. De Labradoodle heb je namelijk zowel met een krul-, golvende- als een ruwharige vacht.

help mijn hond verhaart